Workshop Calisthenics

Vanaf maandag 10 september elke maandagavond om 19.30 uur kan iedereen (beginner/gevorderde) aanschuiven om samen te oefenen op de calisthenics, oftewel ons ‘klimrek’. Jurgen Guikema (Garnwerd) geeft uitleg en begeleidt. Wat dat kost? helemaal niets! Kom dus gezellig mee doen, kijken, oefenen, spieren én behendigheid kweken.

Wat is calisthenics?

De Engelse naam calisthenics is afgeleid van twee Griekse woorden, kalos, mooi, en sthenos, kracht. Dat somt ook al meteen op welke doelen je met calisthenics nastreeft: sterke spieren én een evenwichtig en atletisch lichaam. De methode die je daarvoor volgt is het trainen met eigen lichaamsgewicht. Geen halters en gewichten dus: je trekt, duwt en draagt je eigen lichaam.

Door veel verschillende oefeningen met lichaamsgewicht te combineren, kun je iedere spiergroep uiteindelijk aanspreken. Calisthenics oefeningen kunnen heel eenvoudig zijn, maar ze kunnen er ook zeker heel indrukwekkend uitzien. Wanneer je online filmpjes bekijkt van gevorderde beoefenaars, ziet het er vaak bijna uit alsof ze aan het turnen zijn.

Voordelen van calisthenics

Wat maakt deze trainingsmethode nu precies zo populair? Er zijn verschillende voordelen te benoemen, maar de drie belangrijkste zijn toch wel de volgende:

1. Kracht, coördinatie én lenigheid
Calisthenics is een goede methode om op een heel veelzijdige manier fit te worden. Je traint namelijk niet alleen je kracht. Omdat praktisch iedere oefening een samengestelde oefening is, gaat ook de coördinatie van je lichaam er flink op vooruit. Je hebt meer controle over je bewegingen en kunt je kracht functioneel inzetten. Daarnaast word je er ook nog eens leniger en flexibeler van.

2. Goedkoop
Calisthenics is ook een buitengewoon toegankelijke trainingsvorm. De reden is duidelijk: je hebt er eigenlijk helemaal niets voor nodig, behalve fatsoenlijke sportkleding. Dat in tegenstelling tot ‘traditionele’ krachttraining, waar je zelfs in de simpelste vorm op zijn minst een set halters voor nodig hebt.

3. Sporten in de buitenlucht
En dat brengt ons bij het derde voordeel: de mogelijkheid om in de buitenlucht te sporten.

Wil je dus van cardio naar krachttraining overstappen, maar wil je het hardlopen in de frisse lucht niet missen? Dan kan calisthenics een ideale tussenvorm zijn.

Reacties zijn gesloten.